21. srpna 2007

Z přežvýkavců

Zaujalo mě na lahvičce 60% lékařského lihu: "Nepochází z přežvýkavců." Že by nám na chemické škole něco podstatného zatajili? Nebo něco podstatného zatajili někomu jinému? Nepochází autor etikety z přežvýkavců?

Za úvahu též stojí, že formulace nevylučuje živočišný původ špiritusu jako takový. Pořád by ještě mohl ten líh pocházet z pakobylek, koaly či rysa ostrovida. Právně by to bylo čisté. Technicky je to představa monumentální, hodná dobře vypsaného pera autora sword & sorcery románů.

6 komentářů:

  1. Anonymní22/8/07 09:33

    Jen jestli za tím nebude ono slavné: "Na kilo hoven kilo cukru."

    OdpovědětVymazat
  2. Čistě teoreticky, kdyby se při sklizni brambor, obilí nebo melasy (nebo z čeho se to dnes líh vyrábí) připletla do surovin kráva :-), pocházel by pak produkt z přežvýkavce? Ale destilace by zřejmě většinu molekul, pocházejících z krávy odstranila, stejně jako nějaké další chemické a mechanické procesy předcházející destilaci ;-))

    Tady teda v dokumentu z chemické školy o zvířátkách při výrobě lihu nic není
    http://www.vscht.cz/kch/kestazeni/sylaby/liho.pdf

    Možná by raději měli napsat, z čeho produkt pochází, asi to bude kratší výčet než výčet toho, z čeho nepochází ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. no když vezmu v úvahu liborovu teorii, tak by tím postupem mohl vzniknout homeopatický hovězí líh, ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Možná nové nařízení EU? :) V tom případě se na sáčku se želatinovými medvídky brzy dočteme "pochází z přežvýkavců"...

    OdpovědětVymazat
  5. tohle to trochu vysvětluje řeklabych :) celý je to o TSE nejspíš... http://uskvbl.cz/attachments/314_REG_1_2001_BSE_III[1].pdf

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní16/4/15 23:30

    Nepochází z přežvýkavců. Tohle jsme našli i na Aqua Purificata :D

    OdpovědětVymazat