29. dubna 2009

Turisté nudisté

(Sloupek v E15 z tohoto týdne. Pro pořádek se však sluší dodat, že je to týž kanton, který udělil volební právo ženám až v roce 1990 - přesněji řečeno neudělil, dostal to nařízeno výrokem nejvyššího soudu Konfederace.)

Ve Švýcarsku mají trochu nečekaný problém: nahé vysokohorské turisty. Na horských stezkách prý můžete tu a tam potkat naháče obou pohlaví – s batohem a v těžkých botách. „Tu a tam“ však znamená hodně málo: jsou vzácní málem jak sněžný muž. BBC citovala právníka Daniela Kettigera, který tvrdí, že jich bude „dvacet až pětadvacet v celé zemi“. Na základě čeho tak pan Kettiger soudí, to nevíme, je však jasné, že tohle bude sotva masové hnutí, už vzhledem ke klimatickým podmínkách v horách.

Turisty nudisty však najdete ve velkém množství v novinách a na internetu. Představují typický mediální artefakt: baktérii zvětšenou do velikosti slona. Tohle byla dřív doména bulváru. Dnes se švýcarskými naháči opakovaně zabývá i BBC, vzor seriózní žurnalistiky. Nebýt médií, možná by místní počestní občané ani nevěděli, že se u nich něco takového děje. Nebo by to aspoň nebrali tak vážně.

A oni to vážně berou: švýcarský kanton Appenzell Innerrhoden přijal letos zákon, jímž se pochodující nudismus zakazuje pod hrozbou vysoké pokuty. Je to legrační opatření a navíc je prý v rozporu s ústavou (což je samo o sobě neméně legrační). Jak vidět, mediální fikce má reálné důsledky. Téměř neexistující a nadto neškodní naháči se stali hrozbou, proti níž nutno rázně zakročit.

V tomhle případě to je jen zábavné. Lze si snadno představit jiné zákony, jiná rozhodnutí vzešlá z principiálně stejného mediálního tlaku,na nichž - a na jejichž uplatňování - nebude zábavného ani ň. A pak je tu ještě druhá věc: od mediálního obrazu už nic jiného než nesmysly neočekáváme. Až bude přes média - a kudy jinudy? - zapotřebí sdělit něco závažného, dopadneme jako ten chlapeček, co rád žertem v bazénu volával, že se topí.

7 komentářů:

zcr řekl(a)...

No ale hlavně: lidi, které by ani nenapadlo rajzovat po horách na adama, si to teď přece MUSEJÍ zkusit... takže nejenže média zvětší problém opticky, ona ho zvětší i fakticky... a čert vem naháče a kantonské zimomřivé puritány, ale taková střelba ve škole, to je jiné kafe... :-/

Šárka řekl(a)...

Já bych řekla, že tohle je trochu přehnané. Nikdo přece nezačne střílet ve škole jen proto, že to viděl v televizi. Lidé mají vlastní názor, který si utvoří na média i zprávy.

Vít Čondák řekl(a)...

>Šárka: Normální člověk se samozřejmě hned po odvysílání reportáže do školy s brokovnicí nevydá, ale existuje menší skupina labilních jedinců, které taková reportáž dokáže inspirovat, takže to zase tak moc přehnané není. Média nejen že realitu zkreslují, ale následně ji i vytvářejí.

Šárka řekl(a)...

S tím samozřejmě souhlasím, ale člověk, který chce postřílet své okolí, tak ho postřílí. Na nějaký návod médií nevěřím.
Možné je, že pro nějakého fanatika může být příjemné, když jeho případ zveřejní v médiích....

zcr řekl(a)...

Šárko, nejde o návod stylu: Skočte z okna, jde o velmi opakovaně a nahlas řečené: Skočit z okna lze a je to překvapivě snadné(Zároveň si dovedu představit, že široké medializování školních střelců může několik narušených individualistů i odradit, je to už 'příliš běžné'...)

dusoft řekl(a)...

sa pozriet na vcera schvaleny zakon proti pitiu alkoholu u mladych. Zakon zakazuje pristup do podnikov podavajucich alkohol (krcma, disko) po 20:00 mladistvym do 18 rokov bez rodicov... Aka bude prax je jasne: vsetko ako doteraz, akurat pribudne statnej buzeracie zelenych mozgov a socialisticka vlada si prilepsi okradanim slusnych obcanov na pokutach (ten deficit treba niecim zabrzdit).

Šárka řekl(a)...

zcr, já myslela návod v přeneseném slova smyslu, rozhodně ne návod jako návod a pobídnutí. :-)

Napadá mě ovšem, že média reflektují realitu, nebo by se o to měla snažit. A pokud se někomu zdá zkreslená, tak to proto, že jednotný pohled a názor na situaci neexistuje.