21. ledna 2007

Jako hodit kamenem

Tohle je zajímavé:
This makes China one of just three nations in history to have successfully tested an anti-satellite weapon, along with the US and the former Soviet Union. But the technology required is not very sophisticated, potentially putting it in reach of other countries as well. "It's pretty low tech – it's essentially like throwing a rock at someone," says space security analyst Laura Grego of the Union of Concerned Scientists in Cambridge, Massachusetts, US.
Jasně. Jen se tím kamenem musíte trefit. A dohodit ho tak vysoko. Pokud to skutečně zvládnou "other countries as well", je na čase se zamyslet, které životně důležité funkce západního světa dnes závisejí na satelitech. Telekomunikace, internet, GPS, televize, bankovnictví... vojáci se bez družic samozřejmě taky neobejdou.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

ciste spekulativne - myslite, ze kineticka antiraketa z misille defence systemu by byla schopna "shodit" ASAT (anti satellite) raketu ? :)

akb řekl(a)...

Čistě spekulativně myslím, že ne, družice se pohybuje po známé dráze a na propočty je tolik času, kolik jen chcete, ale je to samosebou otázka pro odborníka.